Składniki: 200 g kaszki kuskus 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sposób wykonania: Bakalie sparzyć, morele i śliwki pokroić na kawałki. Do kuskusa wsypać 1 łyżkę cukru, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut żeby wchłonął wodę i napęczniał (szcegółowy…
Kategoria: Wegetariańskie
Wegetariańskie
Risotto wegetariańskie Agnieszki
by Agnieszka Ćwik • • 0 Comments
Mój przepis na risotto wegetariańskie – dla wszystkich lubiących ciekawe połączenia smakowe Składniki: duża cebula marchewka 50g ryżu łyżka oliwy 20g rodzynek 10g pestek słonecznika ananas kawałeczki z puszki ulubione przyprawy Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w paseczki cebulę , w tym samym czasie gotujemy ryż i marchewkę. Po ugotowaniu…
Wegetariańskie
Pampuchy Janeczki
by Tomasz Polak • • 0 Comments
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 3 jaja
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 0,5 l ciepłego mleka
Nadzienie:
- 0,5 kg mrożonych czarnych jagód
- cukier
Sposób przyrządzenia:
Jagody posypać cukrem i odstawić do rozmrożenia. W sezonie najlepiej użyć jagód świeżych, a w ostateczności może to być konfitura. Rozrobić drożdże z łyżką cukru, dodać trochę mleka i odstawić aż zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jaja, dodać mieszaninę drożdżową, pozostały cukier, sól i mleko. Całość wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i od rąk. Przykryć płótnem i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Jagody przenieść na sitko by odcedzić sok, który puściły w połączeniu z cukrem. Jeśli są za mało słodkie lub nawet kwaśne można dosłodzić. Z wyrośniętego ciasta formować krążki średnicy ok. 10cm, nakładać łyżeczką jagody i zawijać formując kulki. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę układając zlepieniem do dołu. Uformowane pampuchy przykryć płótnem i pozostawić na pół godziny by jeszcze trochę podrosły. Duży garnek napełnić wodą do połowy, przykryć go płótnem i obwiązać sznurkiem tak by płótno było mocno naciągnięte i nie zapadało się pod ciężarem pampuchów. Średnica garnka powinna być tak dobrana by na płótnie można było jednocześnie luźno ułożyć 3-4 pampuchy. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Należy postarać się by woda wrzała równomiernie i niezbyt intensywnie (do pampuchów ma docierać jedynie para wodna, a nie rozbryzgujący się wrzątek). Na naciągnięte płótno układać po 3-4 pampuchy w pewnej odległości od siebie (należy pamiętać, że pod wpływem pary wodnej pampuchy jeszcze urosną i jeśli będą zbyt blisko siebie to się pozlepiają). Następnie całość przykryć metalową miską. Gotować na parze ok. 8 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Tomasza Polak
Wegetariańskie
Warzywa z piekarnika Kima
by Kim • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w grubą kostkę (część ziemniaków słodkich) 2 cebule, obrane, pokrojone na ósemki 25 dkg małych, obranych marchewek 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej naci pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umieścić w misce, przyprawić, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec…
Wegetariańskie
Warzywa z patelni
by Kim • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy 2 łyżka masła 50 dkg pasternaku obranego grubo pokrojonego 50 dkg marchewki obranej, grubo pokrojonej 50 dkg rzepy, obranej pokrojonej w plastry ½ szklanki posiekanej naci pietruszki, trybuli i innych ulubionych 1 szklanka bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Dodać pokrojone warzywa, Soł…