Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wegetariańskie

Warzywa w sosie masłowym

Składniki: dobre masło 2,5 szklanki marchewki pokrojonej w plastry 0,5 szklanki posiekanej młodej cebulki 2 szklanki zielonego groszku kapusta chińska lub kapusta włoska woda sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło. Dodać marchewkę i cebulkę, przyprawić. Smażyć na małym ogniu 7 minut ciągle mieszając. Dodać ½ szklanki wody, groszek i kapustę, wymieszać…

Placki ziemniaczano-cukiniowe

To inna wersja placków ziemniaczanych – dobry sposób na "przemycenie" cukinii dla niejadków. Składniki: • ziemniaki 5-8 sztuk dużych • cukinia 1 sztuka mała • jajko 1 sztuka • mąka do zagęszczenia masy • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, cukinię ścieramy na dużych oczkach. …

Ziemniaczane krokiety

Takie krokiety pasują do wszelkiego rodzaju gulaszy. Składniki: • ziemniaki ugotowane 1 kg • śmietanka słodka 18% 50 ml • żółtko surowe 1 sztuka Panierka: • jajko 1 sztuka • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Przecisnąć ziemniaki przez praskę, wymieszać ze śmietanką i żółtkami. Formować w rękach podłużne wałeczki i panierować w jajku i bułce. Smażyć…

Pasztet z selera

To na pewno się wydaje dziwne ale ja też na początku byłam zaskoczona. Po upieczeniu jest rewelacyjny a w domu pachnie grzybami a nie selerem 🙂 Składniki: • seler świeży 2 sztuki duże • cebula 2 sztuki • margaryna 1 kostka • woda 1 szklanka • bulion gryzbowy 2 kostki • jajka 4 sztuki •…

Tagliatelle z marchewki

Składniki:

  • długie marchewki  – ilośc według uznania
  • masło
  • cukier
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Marchewkę myjemy i obieramy. Następnie, najlepiej obieraczką do warzyw , wycinamy długie, cieniutkie paseczki, przypominające wyglądem makaron tagliatelle. Paseczki blanszujemy przez chwilę we wrzątku, a potem przelewamy szybko zimną wodą aby marchewka pozostała jędrna i chrupiąca. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywo, mieszamy przez chwilkę.Gdy marchewka będzie ciepła wsypujemy cukier, średnio 1 łyżeczkę na marchewkę i delikatnie mieszamy. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej dosyć grubo, i mieszamy jeszcze przez chwilkę. Ściągamy z ognia i podajemy na ciepło. Tak przygotowana marchewka jest świetnym dodatkiem do dania głównego, Bardzo fajnie komponuje się z wieprzowiną, a poza tym oryginalnie wygląda na talerzu. Dla uzyskania ciekawego efektu można przed smażeniem związać po kilka paseczków marchewki jednym z nich, lub układać na talerzach w formie gniazdka. Polecam!
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Agatę Kurec