To na pewno się wydaje dziwne ale ja też na początku byłam zaskoczona. Po upieczeniu jest rewelacyjny a w domu pachnie grzybami a nie selerem 🙂
Składniki:
• seler świeży 2 sztuki duże
• cebula 2 sztuki
• margaryna 1 kostka
• woda 1 szklanka
• bulion gryzbowy 2 kostki
• jajka 4 sztuki
• bułka tarta 1 szklanka
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Margarynę,cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.Odlewamy pól szklanki do polania murzynka. Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.
Wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około godzinę do temp. 190’C.
Po ostudzeniu polewamy odłożoną polewą.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa