Mój przepis na risotto wegetariańskie – dla wszystkich lubiących ciekawe połączenia smakowe
Składniki:
- duża cebula
- marchewka
- 50g ryżu
- łyżka oliwy
- 20g rodzynek
- 10g pestek słonecznika
- ananas kawałeczki z puszki
- ulubione przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w paseczki cebulę , w tym samym czasie gotujemy ryż i marchewkę. Po ugotowaniu wrzucamy je do cebulki, wszystko mieszamy, dodajemy ananasa ( jego sok wymieszany z potrawą da niesamowity zapach) posypujemy pestkami i rodzynkami, zostawiamy na ogniu na parę minut. Zdejmujemy z ognia posypujemy ulubionymi przyprawami ( ja dodaję paprykę słodką i chili) i jemy:) Najlepiej smakuje prosto z patelni 🙂
Przepis nadesłany na Bakaliowy konkurs ekspresowy przez Agnieszka Ćwik