Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki zapieczone z wędzonym łososiem

Składniki: 40 dkg ziemniaków 40 dkg wędzonego łososia w plastrach ½ szklanki tartej bułki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut, odcedzić. Musztardę zmiksować z olejem. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wysypanym tarą bułką układać przyprawione plastry ziemniaków przekładając…

Ziemniaki w mundurkach z bekonu

Składniki: 12 ziemniaków 12 dużych plastrów boczku lub bekonu 20 dkg tartego sera szczypta nasion kminku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, zalać wrzątkiem, gotować 20 minut, odcedzić lekko schłodzić. Skompletować połówki ziemniaków tak żeby pasowały do siebie, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku. Pomiędzy połówki…

Ziemniaki z bekonem pieczone w folii

Składniki: 8 ziemniaków 20 dkg bekonu lub boczku w plastrach 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki możemy piec w mundurkach lub obrane. Jeśli pieczemy bez obierania należy je dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, głęboko ponacinać w poprzek. W nacięcia wkładamy odpowiednio duże plastry bekonu. Ziemniaki przyprawiamy, zraszamy olejem, do…

Ziemniaki zapieczone z serem jajkiem i ziarnami

Składniki: 8 ziemniaków 20 dkg tartego żółtego sera 2 jajka 4 łyżki oleju ziarna sezamu, słonecznika, kminku sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzania: Ziemniaki obrać, umyć, dokładnie osuszyć. Przekroić w poprzek na połowę, łyżeczką wydrążyć część miąższu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, zrosić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 30 minut.…

Ziemniaki z cebulą pieczone w folii

Składniki: 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Przygotować 4 odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej, na każdej ułożyć ziemniaka, polać oliwą, obsypać koperkiem, pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.