Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Duszone ziemniaki czyli kociołek krakowski

Składniki: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 5 dkg słoniny Soł, pieprz do smaku ½ szklanki gorącej wody 2 dkg tłuszczu Sposób przyrządzenia: Ziemniaki  umyć obrać , opłukać i pokroić w krążki. Podzielić na trzy części. Słoninę pokroić w paski, cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. W żeliwnym garnku układamy na dnie ziemniaki ,posypujemy częścią słoniny…

Ziemniaki w boczku zapiekane

Składniki: 12 ziemniaków 12 plasterków boczku słodka mielona papryka sól biały pieprz tymianek 4 łyżki oleju Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone ziemianki zalać wodą i gotować około 20 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić, obrać i każdy owinąć plasterkami boczku. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Oprószyć je solą oraz pieprzem i skropić resztą oleju.…

Ziemniaczane placki parzone

Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 niepełna szklanka mleka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać wrzącym mlekiem szybko mieszając. Doprawić do smaku solą. Rozgrzać olej na patelni kłaść łyżką masę ziemniaczaną, rozpłaszczając je i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać natychmiast po usmażeniu.…