Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Składniki: 8 ziemniaków 1 op, mrożonego szpinaku 30 dag żółtego sera 5 dag masła 2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 100 ml śmietany Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich miąższ. Następnie szpinak udusić na rozgrzanym maśle po czym dodać posiekany…

Placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 jajka 4 łyżki mąki sól pieprz olej 1 kostka twarogu 100 ml śmietany Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na tarce po czym wbić do nich 3 jajka oraz białko. Dodać mąkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe żółtko dodać do twarogu razem ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Doprawić do…

Ziemniaki zapiekane z cukinią i pomidorami

Składniki: 2 młode cukinie 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 pomidory 10 dkg tartego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, pokroić w [plastry. Podobnie pokroić oczyszczone pomidory i cukinie, obraną cebulę. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, układać warstwami składniki, każdą warstwę posypać tartym serem i przyprawami. Całość polać…

Ziemniaki zapiekane z bekonem i pomidorami

Składniki: 4 duże ziemniaki 2 pomidory 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, schłodzić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni wytopić boczek, dodać cebulę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, schłodzić. Ziemniaki wymieszać…