Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pomidory

Zapiekane pomidory nadziewane pieczarkami

Składniki: 4 pomidory 2 łyżki masła 1 cebula 20 dag pieczarek 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany mąką sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Z pomidorów ściąć czubki i wydrążyć  miąższ po czym oprószyć wydrążone pomidory solą oraz pieprzem. Następnie posiekaną cebulę zeszklić, wówczas dodać do niej pokrojone pieczarki i udusić. Miękkie…

Pomidory faszerowane po tatarsku

  Składniki: 6 pomidorów ½ kg posiekanego mięsa 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka przyprawy barbecue łyżeczka estragonu 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 żółtka 5 łyżek oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Żółtka wymieszać z musztardą oraz oliwą po czym dodać posiekaną cebulę, pietruszkę, przyprawy razem z solą i pieprzem. Ponownie całość dokładnie wymieszać i…

Faszerowane pomidory Majki

Składniki: 6 pomidorów sól 4-5 łyżek oliwy 300 g mielonej cielęciny 1 cebula ½ szkl. białego wina 1 listek laurowy 2- goździki 250 ml beszamelu Sposób wykonania: Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ. Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok. W między czasie posiekać cebulę i…

Pomidory w galarecie Majki

Składniki: 25 ml gotowej żelatyny 500 g pomidorów 1 ząbek czosnku 1 pieprz turecki 5 listków bazylii sól 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki a następnie zmiksować razem z czosnkiem, pieprzem, solą, 2 listkami bazylii oraz żelatyną.…

Pomidory pod kołderką serową

Składniki: 5 pomidorów dużych 3 łyżki oleju 1/2 szklanki sera żółtego 1/2 szklanki śmietany 2 jajka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, podsmażyć na oleju ok. 5 min. Do salaterki wbić jaja, wlać śmietanę roztrzepać, dodać pokrojony koperek, sól i pieprz. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać…