Składniki: 80 g ryżu 150 g mielonego mięsa 3 cukinie 120 g żółtego sera ostra papryka słodka papryka oregano pieprz sól ząbek czosnku Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W miedzy czasie cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Następnie ugotowany ryż dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Doprawić do smak i napełnić…
Kategoria: Warzywa
Ziemniaki
Faszerowane ziemniaki
by Izabella Denis • • 0 Comments
Składniki: 2 kg ziemniaków ½ kg mielonego mięsa cebula sól pieprz natka pietruszki olej Sposób wykonania: Z obranych ziemniaków odciąć z jednej strony czubek a z reszty wydrążyć miąższ. Następnie cebulę posiekać i dodać do mięsa, wymieszać i napełnić połówki ziemniaków. Przykryć odciętymi czubkami i ułożyć na blasze, posmarowanej olejem. Posypać natką pietruszki i wstawić…
Ziemniaki
Potrawka z ziemniaków i pieczarek
by Alicja Widawska • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki 4 cebule 10 dag słoniny 10 pieczarek 4 jajka 4 łyżki oleju sól pieprz liście sałaty pomidor Sposób wykonania: Ziemniaki i grzyby pokroić w plastry, słoninę w kostkę a cebulę w piórka. Następnie ziemniaki i podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać słoninę, pieczarki oraz cebule i trzymać całość na małym ogniu do…
Kapusta
Gulasz ziemniaczany z kapustą
by Elżbieta Cudak • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków 2 cebule 15 dag kiszonej kapusty łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 3 suszone grzyby 2 łyżki kwaśnej śmietany olej Sposób wykonania: Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki pokroić tak jak na frytki, cebulę posiekać a kapustę poszatkować. Następnie cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju po czym dodać ziemniaki i chwile smażyć. Wówczas…
Warzywa
Kotlety selerowo-owsiane
by Grażyna Gancarczyk • • 0 Comments
Składniki: seler 1 szkl. płatków owsianych jajko cebula ½ bułki 3 ząbki czosnku 100 g pestek słonecznikowych olej sól pieprz kostka rosołowa bułka tarta Sposób wykonania: Posiekana cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać starty na tarce seler i lekko podsmażyć i odstawić do ostygnięcia. W między czasie płatki zalać szklanka…