Składniki: rzepa 1 małe op, śmietany sól Sposób wykonania: Obrana rzepę pokroić w kostkę po czym podlać ją odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Następnie zalać śmietaną i doprawić do smaku solą. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby śmietana się podgrzała.
Kategoria: Warzywa
Kapusta
Kluski z kapusty
by Teresa Jaźwińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kapusty 2 jajka 1 szkl. mąki 10 dag oleju sól szczypta cukru szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i trzymać na ogniu około 30 minut. Po tym czasie ją ostudzić a potem zemleć w maszynce. Następnie dodać do niej mąkę oraz wbić…
Bakłażany
Pieczony bakłażan
by Zygmunt Plewiński • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć, ponakrywać w plastry (patrz foto) posolić, pozwolić aby obciekła z wytwarzającego się soku co pozbawi go goryczki, wypłukać, osuszyć kuchennym, papierowym ręcznikiem. Pomidory, cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry popieprzyć i posolić. Tak przygotowanymi warzywami…
Warzywa
Kotlet z selera nadziewany serem
by Marcin Klawikowski • • 0 Comments
Składniki: 1 seler żółty ser 1 jajko bułka tarta olej Sos: ogórek kiszony ketchup mąką ziemniaczana sól pieprz Sposób wykonania: Selera ugotować w łupinie po czym go odcedzić, obrać i pokroić w plastry, które obtoczyć w Następnie ser również pokroić w plastry, wielkości krążków selera. Miedzy dwa plastry selera włożyć plaster sera i całość obtoczyć…
Kapusta
Kiszona kapusta z buraczkami
by Wiktoria Cioch • • 0 Comments
Składniki: 0, 5 kapusty kiszonej 2 szkl. białej fasoli 2 czerwone buraki 1 cebula olej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę sparzyć wrzątkiem, buraki i fasolę ugotować osobno w osolonym wrzątku . Następnie ugotowane buraki pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać poszatkowaną kapustę oraz ugotowana fasolę. Całość dokładnie wymieszać i skropić olejem. Doprawić do…