Składniki: 4 dag cebuli 3-4 dag masła 1łyżka mąki 1 kieliszek alkoholu 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanych migdałów garść rodzynek sól sok z cytryny Sposób wykonania: Cebulę pokroić w kostkę po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć mąką. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem. Następnie dodać pokruszony piekarnik i całość przetrzeć przez sito.…
Kategoria: Sosy
Sosy pomidorowe
Sos pomidorowy z orzechami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 3 kg pomidorów 1 główka czosnku 2 szalotki ½ pęczka bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szkl. orzechów pinii pieprz Sposób wykonania: Pomidory podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie czosnek, szalotki oraz bazylie posiekać i dodać do pomidorów. Następnie dodać orzechy i trzymać na ogniu ok. 1 godzinę. Przed podaniem doprawić do…
Sosy
Sos klonowy z żurawiną i jabłkiem
by Bogas • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 zielone jabłko 2 łyżki suszonych żurawin ¼ szkl. brandy 1 szkl. czystego syropu klonowego Sposób wykonania: Na stopione masło wrzucić jabłka pokrojone w plasterki trzymać na ogniu do momentu, aż jabłka będą miękkie i zarumienione, wówczas dodać do nich żurawiny, brendy oraz syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na…
Dipy
Dip z wędoznych ostryg
by Justyna J • • 0 Comments
Składniki: 12 dag wędzonych ostryg w oleju 25 dag serka kremowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 łyżeczki sosu Worcester kilka kropli sosu tabasco 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Chleb pokroić w długie słupki, które wstawić do piekarnika rozgrzanego do 260 stopni i opiekać do momentu, aż chleb…
Sosy grzybowe
Majonezowy sos z grzybkami marynowanymi
by Przemysław • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl. majonezu ½ szkl, marynowanych grzybów 1 jabłko Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki a potem pokroić w plasterki. Następnie grzyby posiekać i wymieszać razem z jabłkiem i majonezem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Przemysława