
Składniki:
- majonez 20 dag
- jogurt 1 łyżka
- sok z cytryny 3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- tymianek
- sól
- pieprz cayenne

Składniki: przecier pomidorowy 500 ml pieczarki 30 dag cebula 1 sztuka czosnek 1 ząbek ser żółty starty 10 dag mięso mielone wołowe 15 dag sól pieprz zielenina olej 1/4 łyżki gałka muszkatołowa zioła prowansalskie cukier 1 szczypta Sposób przyrządzenia: Mięso należy połączyć z przyprawami, ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub zgniecionym. Na patelni, na…
Składniki: masło 20 dag cebulka młoda 2 sztuki sok z cytryny 5 łyżek śmietana kremówka 1 szklanka koperek posiekany olej 2 łyżki wytrawne białe wino 1 szklanka sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulkę należy bardzo drobno posiekać, następnie podsmażyć ją na rozgrzanej patelni, na oleju. Po podsmażeniu należy dolać do cebulki wino oraz sok z cytryny.…
Składniki: schab 1 kg olej 12 dag bulion 1/2 litra chleb razowy 4 kromki gałka muszkatołowa do smaku pieprz 5 ziaren ziele angielskie 5 ziaren sól pieprz Sposób przyrządzenia: Schab należy pokroić na kawałki, po pokrojeniu należy go posolić i obsypać pieprzem. Należy rozgrzać olej na patelni, schab obsmażyć z każdej strony na rumiano. Po…
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 7-8 sardeli 4 żółtka ocet estrogenowy łyżka cukru sól Sposób wykonania: Oliwę z oliwek połączyć z octem po czym doprawić do smaku solą, oraz cukrem. Następnie sardele zmiksować razem z żółtkami i dodać je do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać i rozcięczyć octem jeśli t o konieczne.