
Składniki:
- 1 szkl. śmietany
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki musztardy
- pieprz
- ½ łyżeczki octu

Składniki: 150 g chrzanu 2 łyżki 10% octu łyżeczka cukru sól ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Korzeń chrzanu zetrzeć na tarce o małych oczkach, wówczas zalać go wrzątkiem i odstawić na chwilkę pod przykryciem. Następnie doprawić do smaku solą, octem oraz cukrem.
Składniki: 5-6 orzechów 5-6 łyżek oleju ½ cytryny Sposób wykonania: Orzechy stłuc tłuczkiem po czym wymieszać z olejem do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu.
Składniki: 1 2/3 szkl. śmietany 1/3 szkl. 3 % octu 4 łyżki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać z octem i cukrem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Idealny do sałatek.