Składniki: ¾ szkl. śmietany 2 łyżki octu 3 % 2 łyżeczki musztardy łyżeczka soli pieprz ketchup Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać razem z musztardą. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, ketchupem oraz octem. Całość dokładnie wymieszać.
Kategoria: Sosy
Sosy musztardowe
Sos musztardowy z kaparami
by Gosia Domagała • • 0 Comments
Składniki: łyżeczka musztardy 3-6 żółtek 2-3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szkl. octu 3 % łyżka kaprów Sposób wykonania: Musztardę utrzeć razem z żółtkami oraz cukrem. Następnie dodać oliwę, wymieszać i rozprowadzić całość octem. Na koniec można jeszcze dodać kapary. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Gosię Domagała
Sosy
Sos śmietanowy z żółtkiem
by Ewa Woźniak • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl. śmietany 1 żółtko ugotowane na twardo 1 surowe żółtko 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki gorczycy 1/3 łyżeczki octu Sposób wykonania: Ugotowane żółtko rozetrzeć z surowym żółtkiem. Następnie doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem oraz gorczycą. Nie przerywając mieszania na sam koniec dodawać stopniowo śmietanę. Przepis…
Sosy
Sos z suszonych borowików
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 100 g suszonych borowików 3 szkl. bulionu 2-3 łyżki śmietanki sól pieprz posiekany koperek Sposób wykonania Grzyby ugotować na półmiękko po czym wywar zlać a zalać je bulionem z kostki i dogotować. Następnie dodać śmietankę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem.
Sosy
Pomarańczowy sos
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Kingę