Składniki: czosnek 3 ząbki bazylia 2 pęczki świeży tymianek 1 gałązka owczy ser 6 dag ser pecorino starty 4 dag orzeszki piniowe 4 łyżeczki oliwa 8 łyżek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę, bazylię oraz tymianek należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z serem owczym, serem pecorino oraz orzeszkami piniowymi,…
Kategoria: Sosy
Dipy
Dip krabowy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: kraby (mogą być z puszki) 25 dag sok z cytryny 1 łyżeczka kwaśna gęsta śmietana 15 dag sól pieprz sos tabasco posiekany koperek 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Kraby należy umyć, jeśli są świeże lub odsączyć, jeśli są z puszki, skropić je sokiem z cytryny, połączyć z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem, sosem tabasco oraz opłukanym…
Dipy
Dip twarogowy z papryką
by albertos • • 0 Comments
Składniki: chudy twaróg 1/2 kg śmietana 3 łyżki cebula 1 sztuka szczypiorek 1 pęczek sól ostra papryka 1 szczypta biały pieprz Sposób przyrządzenia: Twaróg należy zmiksować, dodać do niego śmietanę, ponownie dokładnie zmiksować. Cebulę należy obrać i posiekać w kosteczkę. Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, drobno posiekać. Dodać do twarogu wraz z cebulą i przyprawami,…
Dipy
Dip szczypiorkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Sosy
Sos włoski Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • ocet winny 6 łyżek • sól • oliwa 8 łyżek Sposób przyrządzenia: Ocet winny należy wlać do miseczki, dosypać do niego kilka szczypt soli i dokładnie ze sobą wymieszać, do czasu, aż sól się rozpuści. Do tej mieszanki należy dodać powoli oliwę i dokładnie rozmieszać miotełką. Podawać do sałatek i surówek. Przepis nadesłany…

