Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos beszamelowy Igi

Składniki: 3 szkl. mleka 2 łyżki masła 2 łyżeczki maki 20 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ja mlekiem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać starty ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie marchewki i ziemniaki…

Sos z boczku i serka

Składniki: 15 dag boczku cebula serek topiony śmietana 18% szczypiorek ½ kostki rosołowej sól pieprz Sposób wykonania: W miedzy czasie boczek pokrojony w kostkę stopić na patelni, wówczas dodać posiekaną cebule i razem smażyć. Następnie dodać pokrojony serek topiony, kostkę rosołową oraz kilka łyżek śmietany. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu aż serek…

Sos pieczarkowy z szynką

Składniki: 50 dag pieczarek cebula 15 dag szynki 2 kiszone ogórki 1,5 łyżek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 2 łyżki sosu sojowego sól vegeta pieprz słodka i ostra papryka Sposób wykonania: Cebule pokrojoną w talarki udusić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas doprawić ja do smaku solą i dodać pieczarki pokrojone w plasterki, razem smażyć. Następnie przełożyć…

Sos z porów

Składniki: 1 duży por 300 ml słodkiej śmietany 30% sól pieprz Sposób wykonania: Pora pokroić w krążki które oprószyć solą i obsmażyć na rozgrzanej margarynie. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy będą miękkie wlać śmietanę, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem.