Składniki: 2 pęczki zielonej natki pietruszki 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kaparów 6-8 wydrylowanych zielonych oliwek 3-4 kromki chleba bez skórki ½ szkl. octu winnego ½ szkl. oliwy sól Sposób wykonania: Chleb pokruszyć, zalać octem i odstawić na 20 min. Następnie zmiksować razem z posiekaną natką pietruszki oraz oliwą. Doprawić do smaku solą.…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos szczawiowy z białym serem
by Ola Kopiec • • 0 Comments
Składniki: 100 g białego sera 1 szkl. gęstej śmietany sok i starta skórka z cytryny ½ łyżeczki miodu ½ szkl. posiekanego szczawiu sól pieprz Sposób wykonania: Ser zmiksować razem z sokiem i skórką z cytryny, śmietaną, miodem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać szczaw i całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sosy
Sos holenderski
by Karolina Grabiec • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka bulionu 1 łyżka białego wina 1 łyżka soku z cytryny 3 żółtka 100 g sklarowanego masła 30 g śmietany sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Bulion wymieszać razem z żółtkiem, winem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Następnie ubijać całość na pianę w kąpieli wodnej. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo masło po…
Dipy
Dip pomarańczowo-ziołowy
by Anna Kukuła • • 0 Comments
Składniki: starta skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki białego wytrawnego wina łyżka przegotowanej wody ½ szkl. oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Sok i skórkę z pomarańczy zmiksować razem z winem, wodą, solą oraz pieprzem. Następnie nie przerywając miksowania…
Sosy
Sos jabłkowy z cynamonem
by Monika Gołda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg winnych jabłek ½ szkl. białego wytrawnego wina ½ łyżeczki cukru 1 goździk ćwierć łyżeczki cynamonu łyżka masła szczypta soli szczypta cukru Sposób wykonania: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki po czym rozprażyć je na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić goździk, cynamon oraz cukier. Całość zalać winem i przez chwilę gotować…