Składniki: • sardele lub śledzie • 4 dag masła • pół cebuli • bulion • 1 dag mąki Wykonanie: Wziąć łyżkę masła, usmażyć w nim wypłukane, obrane z kości i usiekane sardele lub śledzie z odrobiną siekanej cebuli. Osobno zarumienić mąkę z masłem, rozprowadzić bulionem, zmieszać z sardelową masą, zagotować i podawać do sztuki mięsa.
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos bearnaise
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 2 łyżki estragonu (świeżego) • 3 łyżki octu winnego • 1/2 filiżanki masła w małych porcjach • 2 żółtka • łyżka wody • sok z cytryny • sól, pieprz Wykonanie: Estragon, ocet, żółtka oraz wodę wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Kiedy jaja się zetną dodawaj po trochu masło, stale mieszając. Na końcu dosmacz sokiem…
Sosy
Sos agrestowy do cielęciny
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag zielonego agrestu • 2 dag masła • 3 dag cukru • szczaw • szczypiorek • sól, pieprz Wykonanie: Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Majonezy
Kaparowy sos majonezowy
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 3/4 szklanki majonezu • 1 łyżka musztardy dijońskiej • 1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych • 2 łyżki posiekanych kaparów • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • sok z cytryny • szczypta cukru • utarty ząbek czosnku • sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić. Podawać…

