Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos sardelowy do sztuki mięsa

Składniki: •  sardele lub śledzie •  4 dag masła •  pół cebuli •  bulion •  1 dag mąki Wykonanie: Wziąć łyżkę masła, usmażyć w nim wypłukane, obrane z kości i usiekane sardele lub śledzie z odrobiną siekanej cebuli. Osobno zarumienić mąkę z masłem, rozprowadzić bulionem, zmieszać z sardelową masą, zagotować i podawać do sztuki mięsa.

Sos bearnaise

Składniki: •  2 łyżki estragonu (świeżego) •  3 łyżki octu winnego •  1/2 filiżanki masła w małych porcjach •  2 żółtka •  łyżka wody •  sok z cytryny •  sól, pieprz Wykonanie: Estragon, ocet, żółtka oraz wodę wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Kiedy jaja się zetną dodawaj po trochu masło, stale mieszając. Na końcu dosmacz sokiem…

Sos agrestowy do cielęciny

Składniki: •  25 dag zielonego agrestu •  2 dag masła •  3 dag cukru •  szczaw •  szczypiorek •  sól, pieprz Wykonanie: Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.

Kaparowy sos majonezowy

Składniki: •  3/4 szklanki majonezu •  1 łyżka musztardy dijońskiej •  1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych •  2 łyżki posiekanych kaparów •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki •  1 łyżka posiekanego szczypiorku •  sok z cytryny •  szczypta cukru •  utarty ząbek czosnku •  sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić. Podawać…