Składniki: 60 dag dojrzałych pomidorów 3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać…
Kategoria: Sosy
Sosy
Ostry sos gruziński Romana
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 5 gałązek natki pietruszki 5 gałązek naci kolendry 5 gałązek koperku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej sól, cukier Sposób przyrządzenia: Zieleninę drobno posiekać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z koncentratem pomidorowym, zmiksować, dodać zimnej, przegotowanej wody w…
Sosy
Sos „Jak z Marzeń”
by SmakoszkA • • 1 Comment
Sosy
Sos ziemniaczany do kotletów z grzybów lub kiełbasy
by Lisek • • 0 Comments
Składniki: • 4 dag masła • 1 dag mąki • 5 dag cebuli • 0,5 l bulionu • 4 ziarnka ziela angielskiego • mały listek laurowy • 25 dag ziemniaków • sok z cytryny Wykonanie: Z masła oraz mąki przyrządzić jasną zasmażkę, do której w czasie smażenia dodajemy najdrobniej posiekaną cebulę (nie powinna się zarumienić).…
Sosy
Sos staropolski do ryb
by Lisek • • 0 Comments
Składniki: • 0,5 l wywaru z ryb • 5 dag migdałów • 4 dag rodzynków • 4 dag masła • 2 dag mąki • sól, pieprz • goździki • miód i sok z cytryny do smaku Wykonanie: Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką…

