Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka ze śledzi i fasolki

Składniki: 4 filety śledziowe 1 szkl. drobnej fasoli 1 szkl. mleka jabłko 10 dag kapusty kwaszonej cebula 2 łyżeczki musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 4-5 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania; Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin. Następnego dnia ugotować fasolę w tej…

Sałatka z jabłek i ziemniaków z Francji

Składniki: 2 ugotowane na twardo jajka 35 dag ugotowanych ziemniaków 3 kwaśne jabłka 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Musztardę wymieszać razem z oliwą oraz octem winnym po czym dodać ogórki kiszone pokrojone…

Sałatka z filetów anchois i kaparów

Składniki: 4 porcje ugotowanej białej ryby łyżka kaprów 1 ogórek 4 ugotowane ziemianki mały burak 4-5 filetów anchois tymianek natka pietruszki Sos: 45 łyżek oliwy 1-2 łyżki octu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać razem z octem oraz solą i pieprzem. Następnie obrać warzywa i pokroić je w kostkę, dodać do nich rybę pokrojoną na…

Sałatka z ogórków i sera z orzechami

Składniki: 2 ogórki 1 główka sałaty 120 g ementalera 80 g orzechów włoskich 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki przekroić kilka razy wzdłuż po czym pokroić w kostkę. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki a ser w słupki. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą…