Składniki: 4 czerwone cebule ½ szkl. oliwy 3 łyżeczki octu winnego 8 filetów anchois ¼ szkl. czarnych oliwek sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić na bardzo cienkie plasterki po czym zalać je zimną osoloną wodą, odstawić na 30 min. Po tym czasie cebulę odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku, wówczas polać ją oliwą wmieszaną z octem.…
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Wykwintna sałatka
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 1 duża główka sałaty 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w ósemki a ogórki obrać i pokroić w plasterki. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski a cebulę w piórka. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać…
Sałatki
Sałatka tęczowa
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)
300g papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 ogórek zielony
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1 cebula czerwona
3 pomidory
Sos:
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
2 łyżki stołowe musztardy
100ml oliwy z oliwek
½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego
cukier
sól
natka pietruszki
bazylia
Sposób przyrządzenia:
Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą. Wykonanie: Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół. Przygotowany wcześniej sos łączymy z pokrojonymi warzywami i dekorujemy kostkami sera Lazur. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz
Sałatki
Sałatka szwedzka
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
- średniej wielkości biały kalafior
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- pęczek posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kalafior dokładnie umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn razem z głąbem. Jogurt wymieszać z majonezem i koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Polać nim rozdrobniony kalafior.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz
Sałatki
Sałatka mojej babci
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 15 dag makaronu ryżowego 15 dag fasolki szparagowej z puszki kilka śliwek 1 pomarańcza 1 por Sos: 60 ml majonezu ½ łyżeczki cukru starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta curry szczypta słodkiej papryka szczypta imbiru Sposób wykonania: Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W między czasie pora pokroić…