Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z czerwonej cebuli Paulli

Składniki: 4 czerwone cebule ½ szkl. oliwy 3 łyżeczki octu winnego 8 filetów anchois ¼ szkl. czarnych oliwek sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić na bardzo cienkie plasterki po czym zalać je zimną osoloną wodą, odstawić na 30 min. Po tym czasie cebulę odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku, wówczas polać ją oliwą wmieszaną z octem.…

Wykwintna sałatka

Składniki: 1 duża główka sałaty 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w ósemki a ogórki obrać i pokroić w plasterki. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski a cebulę w piórka. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać…

Sałatka tęczowa

Składniki:
2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)
300g papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 ogórek zielony
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1 cebula czerwona
3 pomidory
Sos:
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
2 łyżki stołowe musztardy
100ml oliwy z oliwek
½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego
cukier
sól
natka pietruszki
bazylia

Sposób przyrządzenia:
Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą. Wykonanie: Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół. Przygotowany wcześniej sos łączymy z pokrojonymi warzywami i dekorujemy kostkami sera Lazur. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.

Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz

Sałatka szwedzka

Składniki:

  • średniej wielkości biały kalafior
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kalafior dokładnie umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn razem z głąbem. Jogurt wymieszać z majonezem i koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Polać nim rozdrobniony kalafior.

 

Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz

Sałatka mojej babci

Składniki: 15 dag makaronu ryżowego 15 dag fasolki szparagowej z puszki kilka śliwek 1 pomarańcza 1 por Sos: 60 ml majonezu ½ łyżeczki cukru starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta curry szczypta słodkiej papryka szczypta imbiru Sposób wykonania: Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W między czasie pora pokroić…