Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z czerwonej kapusty i boczku

Składniki czerwona kapusta 1 główka- ok. 1 kg boczek 100 g cebula 1 sztuka cukier 1 łyżeczka ocet winny sól pieprz Sposób przyrządzenia: Czerwoną kapustę należy pozbawić zwiędłych liści i bardzo drobno poszatkować, wrzucić ja do garnka, zalać odrobina wody i gotować do miękkości. Po zagotowaniu należy odlać sok. Boczek należy pokroić w kosteczkę i…

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Składniki: ziemniaki 1 kg boczek wędzony 20 dag ogórki kiszone 2 sztuki cebula 1 sztuka sól pieprz ocet winny Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy obrać, następnie umyć i gotować w osolonym wrzątku, następnie odcedzić i pokroić w grubą kostkę. Boczek wędzony należy pokroić w kostkę i usmażyć na patelni do wytopienia się tłuszczu z boczku. Cebulkę…

Sałatka z salsefią

Składniki: salsefia 1/2 kg majonez 6 łyżek anchois 3 dag czarne oliwki 5 sztuk cytryna 1/2 sztuki sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Salsefię należy umyć i oczyścić, następnie zagotować wrzątek, lekko go osolić i wrzucić salsefię. Ugotować do miękkości. Po ugotowaniu należy ją odcedzić, wystudzić, a następnie pokroić. Włożyć do miseczki, polać…

Sałatka owocowa z serem

Składniki: cykoria 3 sztuki pomarańcza 1 sztuka grejpfrut 1 sztuka ser gruyere 15 dag oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cykorię należy umyć, następnie oczyścić, wykroić głąb i pokroić liście w kawałeczki. Pomarańczę i grejpfruta należy obrać i zdjąć z nich białą błonkę. Cząstki owoców pokroić na 3 części. Ser…

Ryżowa sałatka z krewetkami

Składniki: ryż ugotowany na sypko 1,5 szklanki krewetki w sosie własnym 20 dag rzodkiewki pokrojone w plasterki 1/2 szklanki czerwona cebula posiekana 1 łyżka szczypiorek 1 łyżka koperek 1 łyżka Sos: majonez 2/3 szklanki jogurt naturalny 3 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ryż należy włożyć do miseczki i połączyć z rzodkiewką,…