Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z patisonów i pomidorem

Składniki: patison 1 sztuka młoda pomidor 4 sztuki cebula 1 sztuka liść selera 1 łyżeczka natka pietruszki 2 łyżeczki śmietana gęsta 5 łyżek sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Patisona należy dokładnie umyć, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory należy sparzyć, po czym obrać ze skórki i rozgnieść w salaterce. Do pomidorów należy…

Sałatka z zielonym groszkiem i ziemniakami

Składniki: ziemniaki 3 sztuki groszek z puszki 3/4 szklanki jajka na twardo 3 sztuki papryka zielona 2 sztuki pomidor 2 sztuki cebula 1 sztuka śmietana 18 proc. 1 szklanka sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać. Groszek należy odsączyć…

Sałatka z ryżem i pieczarkami

Składniki: 2 woreczki ryżu expresowego 500 g pieczarek 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy (najlepiej bonduelle) 2 świeże czerwone papryki majonez sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy,  przesypujemy do miski. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki a cebulę w piórka. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy cebulę…

Sałatka z serem feta i papryką

Składniki: papryka 2 sztuki cebula 1 sztuka ogórek zielony 1 sztuka pomidor 2 sztuki feta 100 g olej 3 łyżki sól pieprz szałwia – posiekane świeże liście 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Paprykę należy dokładnie umyć, a następnie pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.…