Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sandacz

Sandacz w winie

Składniki: 1 kg sandacza 2 szkl. białego półwytrawnego wina 1 cytryna 3 łyżki masła sól 2/3 szkl. sosu chrzanowego Sposób wykonania: Sandacza wypatroszyć i oczyścić po czym zalać go winem. Dodać jeszcze masło oraz cytrynę pokrojoną w plasterki. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z sosem chrzanowym.

Sandacz pieczony w folii

Składniki: 50 dkg filetów z sandacza ½ łyżeczki musztardy w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól czosnkowa, pieprz biały mielony oliwa Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy wymieszać. Na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć porcje ryby, obficie posmarować mieszanką przypraw i oliwą, dokładnie zawinąć w folię tworząc kieszeń. Piec na…

Sandacz zapiekany z czosnkiem

Składniki: 20 dag fileta z sandacza 1 główka czosnku 1 łyżka sosu Worcester mąka papryka w proszku Sposób wykonania; Obrany czosnek posiekać po czym utrzeć razem z solą. Następnie rozłożyć czosnek na rybie od strony wewnętrznej i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rybę skropić sosem Worcester i oprószyć mąką oraz papryką.…

Sandacz duszony w białym winie

Składniki: 1 kg sandacza 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut

Pieczony sandacz Weroniki

Składniki: 1 kg sandacza 25 dag słoniny 5 dag starego chrzanu 2 żółtka sól pieprz sok z cytryny posiekana zielenina Sposób wykonania: Sandacza przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup po czym pokroić na ukośne kawałki, które skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W między czasie…