Składniki:
• filety z karpia 80 dag
• pieczarki 30 dag
• cebula 1 sztuka
• masło 5 łyżeczek
• kolendra 1 łyżeczka
• sok z cytryny 2 łyżki
• pieprz
• sól
• natka
Składniki: 800 g karpia 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Karpia oczyścić i wypatroszyć po czym pokroić go na dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem i natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Następnie dzwonka skropić olejem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed pdoaneim udekorować natka pietruszki. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marcina
Składniki: 1 kg karpia 5-6 cebul 300 g kiszonej kapusty ½ szkl. oleju 2 łyżki maki sól Sposób wykonania: Pokrojoną kapustę i posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie rybę oczyścić i wypatroszyć po czym nadziać ją kapustą. Całość oprószyć solą oraz obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto.
Składniki: 1 kg filetów z karpia 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 szklanka tartej bułki kolorowy pieprz ziarnisty – opcjonalnie 1/3 szklanki drobniutko posiekanej natki pietruszki ½ drobno otartej skórki z cytryny 1/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem…
Składniki: 75 dag fileta z karpia 1 łyżeczka soli 4 dymki olej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka chlii 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sojowego Sposób wykonania: Filety pokroić w kostkę, którą smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2 min. W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć chili oraz imbir, wówczas dodać…