Składniki: 1 karp, około 1 kg 3 łyżki masła ½ szklanki mąki 20 dkg pietruszki, marchewki, selera 1 łyżeczka octu 1 liść laurowy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać…
Kategoria: Karp
Karp
Karp ze wschodu
by Edison • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg karpia 3 marchwie 2 cebule, cytryna 10-15 dag rodzynek 4 goździki 5 pierników liść laurowy sól, cukier Sposób przygotowania: Karpia oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. 1l wody zagotować z ok. 20-30 ml soku z cytryny, solą, cukrem, liściem laurowym, gożdzikami i rodzynkami. Pokroić cebulę w plastry i wrzucić do wody.…
Karp
Wigilijny karp z jogurtowym sosem
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karp oliwa z oliwek Przyprawa kajeńska: 1 łyżka papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka musztardy w proszku ½ łyżeczki czosnku w proszku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sos jogurtowy: 1 szklanka dobrego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ogórek utarty 2 łyżki posiekanego koperku sól,…
Karp
Wigilijny karp panierowany w krakersach
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka krakersy jajka sól czosnkowa pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, osuszyć, sprawić i dokładnie wyfiletować, przyprawić solą czosnkową i pieprzem. Krakersy dokładnie rozgnieść i wymieszać z sezamem. Jajka wybić, rozmieszać. Poporcjowany filet z karpia moczyć w jajku i obtoczyć w przygotowanej panierce. Smażyć na złoty kolor w głębokim oleju, obsączyć…
Karp
Karp wigilijny pachnący ananasem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka soku z ananasa 3 łyżka masła 3 łyżki śmietany kremówki ¼ szklanki mąki ¼ szklanki wiórków kokosowych ¼ szklanki posiekanych migdałów ¼ szklanki mleka sok z 1 cytryny sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu doprowadzić do wrzenia sok ananasowy, gotować 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła…