Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dorsz

Pasztet z dorsza z łososiem

Składniki: 0,5 kg fileta z dorsza 15 dag fileta z łososia 200 ml śmietany 2 jajka pieprz sól masło bułka tarta Sposób wykonania: Dorsza zemleć po czym dodać do niego jaka, dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie zmiksować. Połowę masy przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ułożyć plasterki…

Filet z dorsza kolorowy i pikantny

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 1 kg słodkiej papryki 4 łyżki masła 2 jajka 4 łyżki jasnej tartej bułki 6 łyżek mąki 3 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz mielony, mielone chili Sposób przyrządzenia: Owoce papryki oczyścić, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić drobno. W rondlu lekko podgrzać masło, dodać paprykę i…

Filet z dorsza w serowej skorupce

Składniki: 50 dkg filetów z dorsza ze skórą 25 dkg tartego żółtego sera 10 dkg masła 1,5 szklanki mleka sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane porcje ryby obsmażyć na części masła. Smażymy od strony skóry aż ryba nabierze pięknego złotego koloru. W rondlu…

Filety dorsza z ananasem i porami

Składniki: 75 dag filetów z dorsza 4 plastry ananasa z puszki 2 pory puszka pomidorów 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu słodko-pikantnego łyżka maki 4 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić w dużą kostkę po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąką, wówczas zarumienić je na rozgrzanym oleju. W między czasie…

Dorsz na makaronie

Składniki: 50 dag filetów z dorsza 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju sól pieprz 2 cukinie 32 dag makaronu Sposób wykonania Miąższ z cukinii pokroić i przesmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju po czym ją osączy i oprószyć solą. Następnie z ryby zdjąć skórę i pokroić ją w kostkę, wówczas przesmażyć ją na tej samej…