Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 kg słodkiej papryki
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 4 łyżki jasnej tartej bułki
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz mielony, mielone chili
Sposób przyrządzenia:
Owoce papryki oczyścić, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić drobno. W rondlu lekko podgrzać masło, dodać paprykę i powoli dusić aż papryka zmięknie, wyłożyć na talerz, schłodzić. Podzielone na porcje filety przyprawić solą, pieprzem i mielonym chili, obtoczyć w mące i usmażyć. Paprykę zmiksować z jajkiem i keczupem. Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować obficie pastą z papryki i jaj, posypać tartą bułką i zapiekać aż bułka zacznie się rumienić. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.