Składniki: 3 kg papryki czosnek oliwa Marynata: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 opakowanie gorczycy 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzy 5 liści laurowych kilka ziaren gorczycy 10 goździków 2 duże łyżki soli Sposób przyrządzenia: Paprykę obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, blanszować we wrzątku. Ułożyć w czystych słojach…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Cebula w marynacie
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych cebul 1 łyżka soli Marynata: 1 łyżka soli 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę, zagotować wodę z przyprawami, po kilku minutach dodać ocet, wymieszać. Cebulę obrać, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić,…
Przetwory z papryki
Sałatka konserwowana z bakłażanów, papryki i pomidorów
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bakłażanów 1 kg słodkiej papryki 1 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchwi przyprawy wg smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować składniki sałatki. Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę obrać, oczyścić z nasion, pokroić w ósemki. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki, podobnie pomidory. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wg upodobań…
Przetwory z ogórków
Ogórki marynowane z jarzębiną
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: 2 kg ogórki 50 dkg jarzębiny w kiściach Marynata: 1 litr wody 7 dkg cukru 5 dkg soli 1/3 białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Ogórki i jarzębinę dokładnie umyć, obsączyć. Przygotować marynatę, wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i przyprawy, wymieszać, wystudzić. Ogórki i jarzębinę ułożyć w słoju, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować
Przetwory domowe
Maślaki marynowane
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: grzyby maślaki cebula Marynata: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 5 dkg soli 10 dkg cukru 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu 5 ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować przez kilka minut, dodać pokrojoną w plastry cebule, ocet, zagotować. Maślaki umyć, obgotować przez 5 minut, przełożyć…