Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Sałatka warzywna z fasolką pasteryzowana

Składniki: 40 niedużych pomidorów 1 kg kolorowej, słodkiej papryki 14 średnich marchewek 1 kg cebuli 2 szklanki białej lub czerwonej fasoli 2 szklanki oleju roślinnego przyprawy Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować tak aby była miękka ale nie rozgotowana. Pomidory pokroić w plastry, paprykę i cebulę w pierścienie, marchew obrać i pokroić w zapałkę. Połączyć wszystkie składniki…

Winogrona marynowane Krystyny

Składniki: winogron śliwki koperek goździki pieprz ziarnisty Marynata: 1,5 szklanki wody 12 dkg cukru ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Na dnie sterylnego słoja ułożyć przyprawy (ilość i skład wedle upodobań) następnie warstwami ułożyć umyte winogrona i śliwki. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać przygotowane słoje, zamknąć.…

Sałatka z bakłażanów i warzyw pasteryzowana

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 kg słodkiej kolorowej papryki 1 kg pomidorów 1 kg cebuli przyprawy do smaku wg upodobań Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sałatki dokładnie umyć i obsączyć. Pomidory, bakłażany pokroić w plastry. Obrane i oczyszczone cebulę i paprykę w pierścienie. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. W dużym rondlu rozgrzać olej i osobno…

Pomidory z marchewką i papryką

Składniki: 25 pomidorów papryczki chili przekrojone na połowę i oczyszczone z nasion czosnek 10 ziaren pieprzu natka pietruszki roztwór octu 3 lub 5% sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Całe, niewielkie pomidory umyć i ułożyć w czystych słojach. Do każdego dodać połowę lub dwie połówki papryczki, pieprz ziarnisty, zieloną pietruszkę, obrane dwie niewielkie marchewki,…

Pomidory w pikantnej marynacie

Składniki: pomidory czosnek drobno posiekany papryczki chili  oczyszczone z pestek i pokrojone drobno roztwór octu spirytusowego 3 lub 5% ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody) olej roślinny cukier, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory podzielić na połowę lub ćwiartki. Część wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, resztę z pokrojoną drobno papryczką chili…