Składniki:
- 40 niedużych pomidorów
- 1 kg kolorowej, słodkiej papryki
- 14 średnich marchewek
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki białej lub czerwonej fasoli
- 2 szklanki oleju roślinnego
- przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Fasolę ugotować tak aby była miękka ale nie rozgotowana. Pomidory pokroić w plastry, paprykę i cebulę w pierścienie, marchew obrać i pokroić w zapałkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki w misce, posolić i popieprzyć do smaku, odstawić w chłodne miejsce na 6 godzin. Po tym czasie składniki dokładnie obsączyć z soku który się wydzielił. W dużym rondlu rozgrzać olej, przesmażyć sałatkę przez kilka minut delikatnie mieszając, dodać pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie w ilościach wg upodobań smakowych. Gorącą sałatkę przełożyć delikatnie do sterylnych słojów, zamknąć. Pasteryzować 10 do 20 minut.