Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Arbuzy solone

Składniki: 10 kg arbuzów 10 l zalewy: 940 ml wody -50 g sol Sposób wykonania: Arbuzy przekłuć w kilku miejscach po czym układać ciasno w naczyniu do solenia. Zalać je zalewą i odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawić naczynie w chłodne miejsce na 45 dni. Po tym czasie są gotowe…

Czosnek marynowany

Składniki: 3 kg czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu   Marynata: na 1 l wody 2 łyzki soli 2 łyżki cukru ½ szkl. octu 10%   Sposób wykonania: Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą. Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami,…