Składniki: 10 kg arbuzów 10 l zalewy: 940 ml wody -50 g sol Sposób wykonania: Arbuzy przekłuć w kilku miejscach po czym układać ciasno w naczyniu do solenia. Zalać je zalewą i odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawić naczynie w chłodne miejsce na 45 dni. Po tym czasie są gotowe…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Agrest marynowany w occie winnym
by Lena Klein • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonego agrestu Marynata: 2szkl. wody 1 szkl. octu winnego 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Agrest oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą po czym je zagotować. Gorąca marynatą zalać agrest.
Przetwory domowe
Śliwki marynowane
by Zygmunt Kunicki • • 0 Comments
Przetwory domowe
Bakłażany marynowane Justyny
by Justyna Czerniawska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg bakłażanów 2 główki czosnku natka pietruszki koperek 2 cebule liść laurowy sól pieprz olej Marynata: ¾ szkl. wody ¾ szkl. oleju ¾ szkl. octu 5 % Sposób wykonania: Obrane bakłażan pokroić kostkę po czym oprószyć je solą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wycisnąć sok, który się pojawił i przepłukać…
Przetwory domowe
Czosnek marynowany
by Marek Dominik • • 0 Comments
Składniki: 3 kg czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Marynata: na 1 l wody 2 łyzki soli 2 łyżki cukru ½ szkl. octu 10% Sposób wykonania: Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą. Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami,…