Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Ogórki konserwowe mojej Babci

Składniki jędrne, ładne ogórki liście chrzanu, porzeczki, wiśni podsuszony kwiatostan kopru czosnek Zalewa: 1/3 szklanka octu 1/3 szklanki soli 1/3 szklanki cukru woda w ilości wg indywidualnych upodobań smakowych Sposób przyrządzenia: Umyte ogórki zalać zimną wodą i pozostawić je w niej przez kilka godzin. Na dno sterylnych słojów ułożyć dodatki aromatyczne, dopełnić ogórkami. Składniki marynaty…

Ogórki konserwowane z warzywami

Składniki: 1 kg jędrnych ogórków 50 dkg małych pomidorów 10 dkg małych obranych cebul 1 duża pokrojona w plastry marchewka Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposóp przyrządzenia: W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.…

Ogórki w zalewie po myśliwsku

Składniki 2 kg świeżych ogórków 1,5 kg soku jabłkowego 5 dkg soli 5 dkg cukru igły sosny (po kilka do słoja) Sposób przyrządzenia: Ogórki Sparzyć wrzątkiem i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie ogórki układać w sterylnie czystych słojach, dodać kilka…

Marynowane z papryką chili ogórki

Składniki: świeże, jędrne ogórki 1 papryka chili na słój Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, schłodzić. Ogórki i paprykę układać w sterylnie czystych…

Brzoskwinie marynowane

Składniki: 2 kg brzoskwiń estragon 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie ponakłuwać igłą po czym ułożyć je w słoikach przesypując estragonem. Następnie ocet wymieszać z wodą i cukrem i całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Zalewą zalać brzoskwinie, szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.