Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Konfitury

Konfitury z malin

Składniki: 2 kg malin 2,5 kg cukru 5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać cukier, gotować przez kilka minut zbierając pianę. Przebrane maliny wkładać porcjami do sporządzonego syropu, zagotować bardzo ostrożnie mieszając. Odstawić rondel, a po godzinie ponownie umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wskazane jest przynajmniej trzykrotne powtórzenie…

Konfitury ze śliwek i jabłek

Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 kg jabłek 2 kg cukru goździki, cynamon Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Sliwy podzielić na połowę, usunąć pestki. Wodę zagotować i wsypać cukier oraz goździki i laskę cynamony. Gotować aż się syrop zagęści, usunąć goździki i cynamon. Dodać śliwy i jabłka. Gotować…

Konfitura z dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 1,5 kg cukru 3 szklanki wody, sok z jednej cytryny Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru,…