Składniki:
- 1 kg owoców żurawiny
- 1/2 kg cukru
Składniki: 50 dkg owoców z dzikiej róży 80 dkg cukru 1 łyżka soku z cytryny laska waniliowa lub cukier do smaku 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod…
Składniki: 1,5 kg owoców z pigwy 2 laski wanilii 1,5 kg cukru żelującego 1:1 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie,…
Składniki: 2,5 kg jabłek 1 kg cukru sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Posiekane jabłka, 1/3 szklanki wody i sok z cytryny wymieszać, przełożyć do grubościennego rondla. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Z 30 dkg cukru i kilku łyżek…
Składniki: 1 kg owoców pigwy 40 dkg cukru 1 szklanka wody 1 laska wanilii lub aromat waniliowy 1 cytryna 5 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane owoce. Gotować 5 minut, odstawić przykryte na 12 godzin. Po…