Składniki: 1 kg wydrylowanych owoców derenia 1 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz. Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z…
Kategoria: Konfitury
Konfitury
Jagodowa konfitura
by Ewelina B • • 0 Comments
Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny. Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…
Konfitury
Jeżynowe konfitury
by Ewelina B • • 0 Comments
I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę – pyszne konfiturki i sok do herbatki. Składniki: • jeżyny 1 kg plus 3 garście • gruszki duże 2 sztuki • imbir świeży 2-4 plasterki • cukier 0,6-1 kg • skórka z cytryny z 1 owocu • sok z cytryny z 1 owocu Sposób…
Konfitury
Konfitury morelowe
by Tomasz • • 0 Comments
Konfitury
Konfitury z agrestu
by Katarzyna S • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zielonego agrestu 1,6 kg cukru wanilia 1 dag kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 2 szkl. wody podgrzać z dodatkiem kwasku, wówczas wsypać agrest i po 2-3 min odcedzić a do wody wsypać 1 kg cukru i ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce i odstawić na noc. Następnego dnia zlać syrop, dodać resztę cukru…