Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przekąski

Kanapki z jabłkiem i żółtym serem

Składniki: 4 kromki chleba razowego 4 plastry sera gołda 1 kwaśne jabłko masło Sposób przyrządzenia: Kromki chleba razowego posmarować masłem, ułożyć na nich cienkie plastry obranego jabłka, całość przykryć plastrem sera. Podawać na zimno lub zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Oczywiście skład kanapek można urozmaicić np dokładając dodatkową warstwę jabłek, plaster pomidora czy też wędliny.

Kanapki z gotowanym mięsem

Składniki: 4 kromki razowego chleba 20 dkg gotowanego mięsa 4 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Częstokroć mamy problemy z wykorzystaniem mięsa pozostałego z gotowania chociażby tradycyjnego rosołu. Oto moja propozycja. Około 20 dk pozbawionego błon i tłuszczu mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Pieczywo posmarować masłem i obłożyć…

Koreczki z wędzonego łososia i oliwek

Składniki: 20 dkg wędzonego łososia w plastrach oliwki z nadzieniem paprykowym lub innym ulubionym 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w paski o szerokości około 1 – 1,5 cm, skropić sokiem z cytryny. Na drewniane szpadki do szaszłyków nabijać oliwki przeplatając je paskami łososia. Układać na półmisku ozdabiając zieleniną i plastrami cytryny.…

Zapiekana kanapka z tuńczykiem

Składniki: 20 dkg konserwowanego tuńczyka w sosie własnym 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe 1 pokrojona w kostkę cebula 1 posiekany ząbek czosnku 6 łyżek majonezu 6 bułeczek 5 dkg tartego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuńczyka obsączyć z zalewy. Ugotowane jajka obrać, pokroić w kostkę. Rybą wymieszać delikatnie z surowym jajkiem, majonezem,…

Kanapka ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem

Składniki: 25 dkg świeżych listków szpinaku pieczony filet z drobiu oliwa bułka francuska lub bagietka czosnek – opcjonalnie masło – opcjonalnie sól, pieprz, płatki chili do smaku Sposób przyrządzenia: Szpinak bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i czosnek, smażyć w niewysokiej temperaturze aż listki zaczną „więdnąć”, przyprawić. Mięso z kurczaka…