Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przekąski

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Składniki: 1 szklanka grubych płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 5 suszonych moreli 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 2 szklanki miodu sól Sposób przyrządzenia: Morele i rodzynki zalać wrzątkiem na 15 minut, odsączyć, morele pokroić. Płatki zalać wrzątkiem, dodać orzechy, morele, rodzynki, przyprawić solą, gotować powoli pod przykryciem przez 3 minuty.…

Tosty z szynką i dodatkami

Składniki: 8 plastrów białego chleba tostowego 10 dkg masła 20 dkg szynki 1 jabłko lub gruszka morele lub inne ulubione owoce 20 dkg żółtego sera olej Sposób przyrządzenia: Kromki chleba tostowego posmarować masłem, obłożyć plastrami szynki i owocami, całość nakryć wiórkami utartego sera. Dużą patelnię posmarować olejem, nagrzać. Zapiekać pod pokrywą przygotowane tosty do momentu…

Trufelki z pistacjami

Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g orzeszków pistacjowych 100 g masła 2 łyżki wódki 5 łyżek kakao Sposób wykonania: Oba rodzaje czekolady stopić na parze po czym odstawić aby lekko przestygła. Następnie dodać masło i całość dokładnie utrzeć , wówczas dodać pistacje pokrojone na połówki oraz alkohol. Całość dokładnie wymieszać.…

Agrest pieczony z kruszonką

Składniki: 150 g mąki 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki cynamonu masło 300 g agrestu 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania; Oczyszczony agrest przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Posypać cukrem i odstawić. Następnie mąkę, miękkie masło, cynamon raz cukier zagnieść. Z powstałego ciasta kruszyć kawałki posypując agrest. Wstawić do…

Ruloniki ze schabu ze szparagami

Składniki: 16 plasterków pieczonego schabu 8 szparagów konserwowych 3 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i pokroić w kostkę. Dodać do jajek majonez, posiekany szczypiorek i całość dokładnie utrzeć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Plasterki schabu posmarować powstałą pastą. Na środku…