Składniki: 4 jabłka kompotowe sok z cytryny 8 łyżek dżemu malinowego 6 czubatych łyżek mąki tortowej 6 płaskich łyżeczek cukru 3 jajka łyżeczka cukru waniliowego masło cukier puder Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w formie wysmarowanej masłem. W otwory po gniazdach nasiennych włożyć odrobinę dżemu i…
Kategoria: Jabłka
Jabłka
Jabłka w cynamonowym karmelu
by Iwona Kicińska • • 0 Comments
Składniki: 6 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 4 łyżki masła 5 łyżek cukru 1 cytryna szczypta cynamonu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego słodkiego wina Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać, podgrzewać aż zawartość rondla nabierze złotego koloru. Dodać wodę, wino, sok z połowy cytryny j jabłka. Gotować stale mieszając…
Jabłka
Jabłka zapiekane z morelowo bananowym farszem
by Danuta Krasińska • • 0 Comments
Składniki: 6 wydrążonych jabłek 2 obrane pokrojone w drobną kostkę banany 6 łyżek dżemu morelowego lub wiśniowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka rumu Sposób przyrządzenia: Banany, dżem i rum wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić jabłka, przykryć odciętą „czapeczką”. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż skórka jabłka zacznie pękać, posypać…
Jabłka
Jabłka w paseczkach
by Tomasz Kupiec • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek 250 g mąki krupczatki 4 żółtka 160 g masła 100 g cukru masło 100 g dżemu z moreli 200 g cukru 150 g mielonych orzechów włoskich 1/3 tabliczki czekolady 50 g posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Mąkę wyrobić razem z masłem, cukrem oraz żółtkami. W trackie dodawać śmietanę aby wszystkie składniki się…
Jabłka
Jabłka pieczone z kruszonką
by Anna Czuba • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szkl. śmietanki mało 4 jabłka szczypta cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym grubo poszatkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem. Posypać je cynamonem oraz goździkami po czym zalać je jajkami roztrzepanymi ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym…