Składniki: 1 kg oczyszczonych odwłoków średnich krewetek 1 kostka masła 2 łyżki ulubionej musztardy 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. W rondlu roztopić masło, dodać musztardę, natkę, sok i czosnek, dokładnie wymieszać. Dodać krewetki i dusić mieszając aż krewetki będą różowo białe.…
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Pikantne krewetki Basi
by Marek • • 0 Comments
Składniki:
- 10 odwłoków krewetek tygrysich
- 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- cytryna i szczypior do dekoracji
Mieszanka przyprawowa:
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie
Kalmary
Kalmary smażone w cieście
by Urszula Łukaszewicz • • 0 Comments
Krewetki
Maślane krewetki
by Hanna Szwarc • • 0 Comments
Krewetki
Krewetki w majonezie z ogórkiem
by Magda Wiącek • • 0 Comments
Składniki: 350 g krewetek 500 g zielonych ogórków 80 ml majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy sól pieprz cukier puder liście sałaty Sposób wykonania: Majonez wymieszać razem z ketchupem oraz brendy po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić w drobną kosteczkę. Do…