Składniki: • spora szczypta szafranu • lampka białego wina, • oliwa z oliwy • duży ząbek czosnku drobniutko posiekany • pół kg klusek tagliatele (kokardki) • 680 g mieszanych owoców morza • trochę pełnotłustej śmietanki • sól i świeżo mielony pieprz • pęczek natki posiekanej Wykonanie: Namoczyć szafran w winie. W malej ilości oliwy krótko…
Kategoria: Owoce morza
Małże
Małże z chilli, imbirem i ryżowym octem
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • kawałeczek świeżego imbiru obrać i drobniutko posiekać, • 6 łyżek ryżowego octu, • 1 czerwone chilli posiekane, bez pestek, • troszkę natki kolendry, drobno posiekać, • 1 łyżeczka cukru, • połówki cytryn do towarzystwa, • morskie glony do ozdoby. Wykonanie: Wymieszać wszystko razem w miseczce, dodać cukru, jeśli trzeba, do smaku. Podawać z…
Małże
Smażone jarzynki z imbirem, małżami i sosem sojowym
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • około pół kg mieszanych chińskich jarzyn (gotowa mieszanka) albo wziąć bok choy (chińska kapustka), chińskie brokuły, gatunek małego młodego szpinaku • 3 łyżki orzechowej oliwy • łyżka oliwy sezamowej • imbir w cienkich plasterkach (pół łyżki) • 4 zielone cebulki – drobno pokrojone • 2 łyżki sos ostrygowy (musi być gotowy w buteleczkach,…
Owoce morza
Romeo i Julia – miłosne ravioli z nadzieniem z owoców morza, szafranu, sera Mozzarella, kaparów*
by marek • • 3 komentarze
*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (dla 2 osób) Owoce morza mix – 200 gr (kalmary, krewetki, małże, mięso homara, pałeczki krabowe) Ser Mozzarella – kostka – 125 gr Szafran zaparzony z bulionem – 2 szczypty Kapary – 1 łyżka Pomidor bez skóry – kostka – 1 szt. Bazylia – świeża – 8 listków Mielona ostra…
Krewetki
Krewetki z papają 2
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (1 porcja) Krewetki 20×16 – 5 szt. Papaja – ¼ szt. Czosnek – 1 ząbek Świeży imbir Cytryna Zioła Oregano/kolendra Sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Krewetki podsmażyć na oleju ze świeżym imbirem. Czosnek skropić cytryną. W czasie smażenia dodać papaję. Podawać ze świeżym ryżem. Autor: Jacek Szczepański