Składniki:
• spora szczypta szafranu
• lampka białego wina,
• oliwa z oliwy
• duży ząbek czosnku drobniutko posiekany
• pół kg klusek tagliatele (kokardki)
• 680 g mieszanych owoców morza
• trochę pełnotłustej śmietanki
• sól i świeżo mielony pieprz
• pęczek natki posiekanej
Wykonanie:
Namoczyć szafran w winie. W malej ilości oliwy krótko poddusić czosnek, dodać muszle i ostrygi i potrząsać patelnią kolistym ruchem, wlać wino z szafranem i gotować do otwarcia się muszel. Wyrzucić te, które się nie otworzą (są trujące). Dołożyć resztę gatunków, natkę i śmietankę.
Dusić 3-4 min i doprawić do smaku. Ugotować kluski w osolonej wodzie al dente (pół twardo), odcedzić i dodać do mieszanki. Posypać jeszcze natką i pokropić oliwą.
4 porcje, przygotowanie 5 min. gotowanie 20 min. Łatwe.
1 comment for “Kluski z szafranem, owocami morza i śmietanką”