Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka tartej bulki 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki ½ szklanki wytrawnego sherry szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta papryki 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony…
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Krewetki królewskie w sosie pomidorowym
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 30 dkg surowych odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżeczka soli
- ½ białka jajka, ubić na pianę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jędrne pomidory
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 młode cebulki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka wódki czystej
- natka pietruszki
Krewetki
Krewetki królewskie w czosnkowo rumowym sosie
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz do smaku Sos: 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka rumu ½ cytryny 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany szczypta tymianku sól, pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek polać sosem sojowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. W międzyczasie przygotować sos. Obrany…
Krewetki
Krewetki pyszności
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oleju 1 pomidor 5 dkg masła ¼ szklanki białego wina 1 łyżka koniaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz 1 cebula 4 plastry sera feta posiekany koper Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku…
Małże
Małże zapieczone w sosie beszamelowym
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…