Składniki:
- 30 dkg surowych odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżeczka soli
- ½ białka jajka, ubić na pianę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jędrne pomidory
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 młode cebulki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka wódki czystej
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone krewetki posolić lekko, dodać ubite nas pianę białko, wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać ponownie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Białe części cebuli pokroić w pół plastry lub pozostawić w całości.. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki, smażyć 1 minutę, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory i po 3 minutach smażenia dodać przecier, cukier, sos sojowy, wódkę i bulion warzywny, gotować 10 minut i przetrzeć sos przez sito, zagęścić resztą mąki kukurydzianej. Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i posiekane zielone części cebuli, gotować jeszcze około 90 sekund. Przed podaniem udekorować zieleniną.