Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce morza

Owoce morza

Kolekcja przepisów na owoce moża: krewetki, małże, kalmary, oośmiornice, mule i inne 

Krewetki na różowo

Składniki: • 125 dag mrożonych krewetek • 1 puszka ananasa Sos: • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka pikantnego ketchupu • 1 łyżka świeżego startego chrzanu • sól • pieprz Sposób wykonania: Krewetki rozmrozić po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie majonez wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną,…

Przegrzebki ze słodkimi ziemniakami i melonem

Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki dobrej tartej bułki ½ melona pociętego na drobne paseczki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz do smaku 1 małży przegrzebek sok z cytryny mieszanka sałat Sposób przyrządzenia: Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3…

Kraby w grejpfrutowych kielichach

Składniki: 1 puszka krabów 2 grejpfruty 2łyzki śmietany pieprz Sposób wykonania: Grejpfruty, przeciąć na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ aby nie uszkodzić skórki. Następnie miąższ pokroić na kawałki, które przełożyć do salaterki. Odsączone kraby dodać do grejpfruta, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Polać jeszcze sokiem wyciśniętym z cytryny i ponownie wymieszać. Powstałą masą…

Kalmary w sosie

Składniki: 50 dkg oczyszczonych tuszek kalmarów 2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej 2/3 szklanki bulionu z drobiu ½ cytryny 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kalmary dokładnie umyć. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać kalmary, gotować 5 minut, odcedzić. Z masła i mąki przygotować białą…