Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 biała cebula 2 łyżki curry 1 szkl. mleczka koksowego 1 szkl. wytrawnego białego wina ½ szkl. liści bazylii Sposób wykonania: Mulę wrzucić na garnka rozgrzanym olejem, po chwili dodać posiekaną cebulę oraz curry,. Trzymać na ogniu ok. 2 minut. Następnie wlać mleczko oraz wino. Pozostawić na ogniu pod przykryciem…
Kategoria: Owoce morza
Owoce morza
Przegrzebki z kawiorem
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła 45 dag małych przegrzebków pieprz 30 g kawioru z jesiotra sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przegrzebki, które doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać do nich kawior oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Owoce morza
Potrawka z ostryg w pysznym sosie
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. śmietany 12 % 2 szkl. bulionu z małży 2 łyżki sosu Worcester odrobina sosu tabasco 12 ostryg bez muszli 2 łyżki masła 4 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Do małego rondla wlać śmietanę, bulion, sos Worcester i tabasco. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania,…
Krewetki
Krewetki z sosem hoisin
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 45 dag krewetek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżka sosu sojowego sok z 1 cytryny 1 łyżka sosu hoisin Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucić krewetki oraz imbir. Trzymać na ogniu ok. 2 minut po czym dodać sok z cytryny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i gotować kolejna…
Małże
Małże zapiekane z boczkiem i bułką tartą
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 24 małże na połówce muszli 24 łyżeczki bułki tartej 24 plastry surowego boczku sól Sposób wykonania: Do naczynia żaroodpornego wsypać sól aby tworzyła dość grubą warstwę. Następnie małże posypać bułką tartą i na każdej ułożyć po plasterku boczku. Ułożyć małże na soli w naczyniu. Piec na grillu do momentu, aż boczek stanie się chrupiący.…