Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Krewetki

Krewetki w sosie curry

Składniki:

  • 1 kg odwłoków krewetek królewskich, tygrysich
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka białego, mielonego pieprzu
  • ¼ szklanki wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • 4 pomidory, obrane i drobno pokrojone
  • 1 drobno pokrojona, oczyszczona papryczka chili
  • kurkuma, anyż, mielone chili i sól do smaku

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Krewetki z sosem hoisin

Składniki: 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 45 dag krewetek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżka sosu sojowego sok z 1 cytryny 1 łyżka sosu hoisin Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucić krewetki oraz imbir. Trzymać na ogniu ok. 2 minut po czym dodać sok z cytryny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i gotować kolejna…

Szaszłyki z krewetek miodem glazurowane

Składniki: 12 krewetek 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki miodu 1 łyżka ostrego sosu 1 łyżeczka liści tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Krewetki obrać ze skorupek i żyłek po czym każdą krewetkę nabić na patyczek, wówczas skropić je oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć na grillu i trzymać ok. 2 minut. W…