Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Krewetki

Pikantne krewetki Basi

 

Składniki:

  • 10 odwłoków krewetek tygrysich
  • 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna i szczypior do dekoracji

     

    Mieszanka przyprawowa:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie

 

Krewetki w majonezie z ogórkiem

Składniki: 350 g krewetek 500 g zielonych ogórków 80 ml majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy sól pieprz cukier puder liście sałaty Sposób wykonania: Majonez wymieszać razem z ketchupem oraz brendy po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić w drobną kosteczkę. Do…

Placuszki z krewetkami

Składniki: 500 g tygrysich krewetek 100 g posiekanej słoniny 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kilkanaście ziaren białego pieprzu 2 korzonki kolendry sól 50 g tartej bułki 2 jajka olej Sposób wykonania: Czosnek, pieprz oraz kolendrę utrzeć na jednolitą masę. Następnie krewetki obrane ze skorupek zemleć razem ze słoniną po czym dodać masę z czosnku,…