Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Krewetki

Paella z krewetkami i paluszkami krabowymi

Składniki: 45 dag ryżu długo ziarnistego 1 kg kurczaka 35 dag mięsa wieprzowego od szynki 25 dag krewetek mrożonych 25 dag paluszków krabowych w zalewie 20 dag kiełbasy czosnkowej 3 cebule czerwone 7 pomidorów 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mrożonego groszku 15 zielonych oliwek nadziewanych papryką 30 dag serc karczochów 60 ml białego wytrawnego wina…

Krewetki w szparagach

Składniki: 24 odwłoki dużych krewetek 2 pęczki zielonych szparagów pociętych na kawałki 2 łyżki oleju 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wytrawnej sherry sól Sposób przyrządzenia: W garnku doprowadzamy do wrzenia około 1 litra wody, dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy, zachowujemy 2, 3 łyżki…

Wykwintne krewetki po kreolsku

Składniki: 50 dkg średnich odwłoków krewetek Marynata: sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki przyprawy kreolskiej (patrz poniżej) Dresing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego sok z ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanych listków mięty ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu ½ melona obranego…

Krewetki po tajwańsku

 

Składniki:

  • 70 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pokrojona drobno zielona papryka
  • 1 pokrojona drobno czerwona papryka
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/ 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki