Składniki:
-
- krewetki królewskie (odwłoki)
- masło
- szczypta soli
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego lub winnego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…
Składniki: 10 odwłoków dużych krewetek 5 zielonych oliwek bez pestek 5 czarnych oliwek bez pestek 1 dobry, kiszony ogórek sok z cytryny ½ szklanki dobrej śmietany Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, wypłukać, zalać wodą z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, odcedzić, wysuszyć. Ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki, każdą pokroić na kawałki o długości oliwek.…
Składniki: 20 dkg średniej wielkości krewetek 1 opakowanie makaronu sojowego ½ szklanki kiełków soi 1 pokrojona łodyga selera naciowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona cebula 3 liscie grubo pokrojonej kapusty pekińskiej oliwa z oliwek 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron sojowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wypłukać, odstawić do…
Ciasto Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki zimnej wody Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę. Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki. Używając wałka uformować odpowiednio duży płat…